ARCHIEF / BROADWOOD

In 1774 bouwde Broadwood, inmiddels als zaakvoerder zijn eerste tafelpiano. Later werden vooral zijn vleugels zeer gewaardeerd door o.a. Haydn, Beethoven en Chopin.

ARCHIEF / ERARD

Sebastien Erard (1752-1831) was naast Pleyel de toonaangevende piano bouwer in de eerste helft van de 19e eeuw. Talloze ‘patenten’ heeft hij op zijn naam staan.

ARCHIEF / BECHSTEIN

Carl Bechstein richtte in 1853 in Berlijn zijn pianofabriek op nadat hij eerst in Frankrijk en Engeland het vak als pianobouwer had geleerd.

ARCHIEF / KLEMS

Johann Bernard Klems leerde zijn vak in de beroemde piano fabriek van Streicher te Wenen. In 1840 trok hij naar Düsseldorf en opende daar een piano-werkplaats.

ARCHIEF / BOISSELOT

Boisselot ,Jean-Louis (1782-1847) geboren in een dynastie van instrumenten makers te Montpellier. Vanaf 1809 begon hij met de verkoop van tafelpiano’s en harpen.

ARCHIEF / BLÜTNER

Julius Blüthner begon in 1853 zijn pianobedrijf in Leipzig. Zijn instrumenten werden zeer gewaardeerd om hun eigen karakter en konden wedijveren met instrumenten van C. Bechstein, Bösendorfer en Steinway.

ARCHIEF / COLLARD & COLLARD

Vanaf 1800 bouwde J. Collard in samenwerking met Muzio Clementi piano;s en vleugels onder de naam van Clement & Company.