BOISSELOT

Boisselot ,Jean-Louis (1782-1847) geboren in een dynastie van instrumenten makers te Montpellier. Vanaf 1809 begon hij met de verkoop van tafelpiano’s en harpen. In 1820 opende hij in Marseille een vestiging alwaar de verkoop van piano’s (o.a. van Pape, Erard en Pleyel) een steeds groter aandeel kreeg.

In 1830 begon hij samen met zijn zoon Louis-Constantin een eigen piano-fabriek, aanvankelijk tafelpiano’s, vleugels vanaf 1834 en buffetpiano’s vanaf 1836.

De fabriek werd binnen korte tijd een van de grootste pianofabrieken in Frankrijk.

In 1847 werd er in Barcelona een vestiging geopend alwaar Franz Liszt de opening luister bij gaf. In een schrijven aan Erard, de grote ‘sponsor’ van Liszt, schrijft Liszt onder dankzegging voor het ter beschikking stellen van de vleugel, dat hij voor het concert de voorkeur had voor de vleugel van Boisselot met als reden dat het mechaniek hem weer aan zijn geliefde Weense vleugel deed herinneren.

 

 

_1-naamkaartje

Naamplaatje van de firma. De eervolle vermelding in 1834 , en een Eerste Prijs in 1835 op een instrumentenbeurs die bijna jaarlijks gehouden werd. Dit instrument heeft no. 934 en zal waarschijnlijk in 1836 gebouwd zijn.

_3-binnenkant

Kijkje onder de klep. Bij instrumenten in de eerste helft van de 19e eeuw treft men vaker een houten afdekplaat aan. Het effect is naast een weinig gedemptere toon een milde mengeling van de registers.

_4-demping-boisselot

Blik van boven op de dempers en demperstuitlat.

_5-demping

Binnen in het instrument het dempermechanisme, onder de witte voetjes komen de uiteinden van de toetsen, zo wordt de demper opgetild.

_6-hamerkoppen

Het hamermechaniek, daarachter de fraai uitgesneden lessenaar.

_7-mechaniek-toetsen

Speelmechaniek, hamers en klavier

_8-kast

De kast, palissander hout met messing inleg.

_9-overzicht

Het instrument, op de achtergrond de pedaallier.