Spelen op een ontstemd (vals) instrument wekt ergernis en frustratie, als de samen-klanken of akkoorden niet meer helder of zuiver zijn, worden het wanklanken. Kortom het klinkt niet leuk en moedigt niet aan om te spelen. Bij voorkeur tweemaal per jaar dient u uw piano te laten stemmen.
Niet alleen omwille van het muzikale genot maar ook vanwege het behouden van een gelijkmatige trekkracht (18 tot 20.000 kilo) van de snaren op de constructie van de piano is het zaak het instrument goed op toonhoogte te houden.
Seizoenswisselingen maken dat er verschil optreedt in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit veroorzaakt werking van de verschillende materialen, uitzetting en inkrimping.

 

Deze werking heeft invloed op de stemming van uw instrument. Voor een optimaal speelplezier is tweemaal per jaar laten stemmen aan te raden.
Bij een stembeurt wordt tevens gekeken naar eventuele mankementen. Voor het behoud van uw instrument is het raadzaam om een check-up te laten maken om de vijf jaren. Deze kleine onderhoudsbeurt houdt in; schoonmaken speelmechaniek, controle centerpunten, wrijfpunten polijsten, schroeven vastzetten en afregeling bijstellen.
Een goed bijgehouden instrument met een gelijkmatige aanslag speelt met veel meer plezier en gaat jaren langer mee.