Alles wat beweegt, trekt of duwt is onderhevig aan slijtage en vervorming. Het tijdig onderkennen van deze afwijkingen voorkomt erger. Bij een stembeurt zal de pianostemmer u er opmerkzaam op maken indien er ingrepen moeten gebeuren. Door het gebruik verschuift zeer geleidelijk de speelaard; viltonderdelen slijten of klinken in, de asjes in de centerpunten kunnen verlopen, afstelschroeven lopen terug, dit alles is een langzaam voortschrijdend proces, een natuurlijk gegeven van een mechanische constellatie van verschillende materialen.

Na verloop van tijd wordt de speelaard onregelmatiger en kunnen mankementen optreden.  De pianostemmer zal u er opmerkzaam op maken als hij bij de stembeurt ongeregeldheden tegenkomt.
In de regel is het raadzaam om een check-up te maken om de 5 jaren.

 

Bij nalatigheid hiervan kan, wanneer er mankementen zijn, dit de schade serieus doen toenemen. Bij ernstige gebreken zoals loszittende stempennen of barsten in de klankbodem kunnen wij na een zorgvuldige expertise een reparatie-rapport opstellen.

Het opfrissen van de politoer of reparaties aan de behuizing behoren ook tot de mogelijkheden.
Een totale revisie houdt in dat alle vilt en lederonderdelen vernieuwd worden voor zover noodzakelijk is. De hamerkoppen worden vervangen of, indien er nog voldoende viltmassa is, opnieuw in vorm geschuurd en geïntoneerd. Alle wrijfpunten worden gepolijst, controle van de centerpunten. Het klavier uitvlakken, afregelen van het hamermechaniek, demping en pedalen. In het geval dat een klankbodem reparatie moet gebeuren worden alle snaren en stempennen vernieuwd.